Home Tea Apartmani     Cesarica Okolica Kako do nas Smještaj Cjenik Kalendar Kontakt Galerija

  

Ličko-senjska županija

Rijetko gdje je čovjek istovremeno tako vezan uz planinu i more, a oni toliko duboko utisnuti u njega, kao što je to u Ličko-senjskoj županiji. A kako bi drugačije i moglo biti u prostoru gdje se duž 150 kilometara dinamično prožimaju najveća i najljepša hrvatska planina, Velebit, i najčišći dio mora s Pagom, kao jednim od najrazvedenijih jadranskih otoka. Uz golemu privlačnu snagu Velebita i mora, tradicionalna povezanost ovdašnjih ljudi i prirode rezutat je i osebujne prirodne energije što cirkulira između gorskog, planinskog i mediteranskog ekološkog sustava u kolopletu krša, sunca i bure. Područja očuvanih prirodnih izvora, kao što je područje Ličko-senjske županije, postaju sve privlačnija odredišta turističkih putovanja.

Podgorje-..susret planine i mora

Pojam Podgorja odnosi se na velebitsku primorsku padinu, između Senja i Zrmanje. To je pojas susreta planine i mora, za čovjeka od iskona najfascinantnijih prirodnih elemenata. 

Velebitska padina poprečno je ispresijecana brojnim dragama, čiji su donji dijelovi potapanjem pretvoreni u morske uvale s plitkim šljunkovitim plažama. Najizrazitiji takav primjer je oko kilometar duga te od 50 do 150 m široka uvala Zavratnica kod Jablanca. Šumska prirodna vegetacija, posebno u nižim dijelovima padine, pod utjecajem čovjeka zamjenjena je različitim travnjačkim zajednicama, čije florističko bogatstvo, kolorit i aroma cijelom tom prostoru daju posebno obilježje. Arheološki nalazi dokazuju naseljenost priobalja u podnožju velebitskih prijevoja već od prapovijesnog doba.
Pod Velebitom kao sakrivena, uz more, smjestila su se tiha, za odmor stvorena mjesta koja privlače osobito turiste iz bučnih metropola, koji se ovdje daleko od svakodnevnice, mogu istinski odmoriti
Karlobag Karlobag sa svojom Rivijerom u dužini od 42 km jadranske obale, smjestio se ispod najduže hrvatske planine Velebit. Upravo taj spoj planine i mora, podario je kraju idealnu kombinaciju klime, od mediteranske uz obalu, do planinske na Baškim Oštarijama na visini od 1000 metara, za samo 15 minuta lagane vožnje automobilom. Te prirodne pogodnosti reljefa i klime, daju optimalne uvjete za cjelogodišnji turizam.Ljeti kupanje i sunčanje, zimi skijanje i sanjkanje, jeseni planinarenje i šetnje Velebitom, u proljeće fotografiranje i miris velebitskog ljekovitog bilja. Smješten na priobalnom cestovnom pravcu, koji jadranskom magistralom vodi od Rijeke prema Dubrovniku, a prema unutrašnjosti ka Gospiću, Plitvičkim Jezerima i Zagrebu, nezaobilazna je turistička oaza, za duži boravak ili za kraći odmor i osvježenje od dugog puta.Uz čisto more, očuvanu prirodu, povijesne sakralne spomenike, mir i šetnje, pruža vam idealne mogućnosti za odmor. Ako se želite aktivno odmarati i zabavljati, koristite sportske sadržaje: mali nogomet, košarka, odbojka, tenis, kuglanje, boćanje, mini golf ili aktivnosti na moru i pod morem, na Velebitu planinarenje, paintball centar, biciklističke staze, šetnje, panoramsko fotografiranje sa vidikovca Kubus i Basača, ako pada kiša ili snijeg, koristite športsku dvoranu hotela "Velebno". Tu su zabavne večeri, likovna međunarodna kolonija, izleti na otoke i nacionalne parkove Sjeverni Velebit, Paklenica i Plitvička jezera.Uz samo mjesto Karlobag koji je i općinsko sjedište, najveća mjesta rivijere su: Ribarica, Cesarica, Lukovo Šugarje, Barić Draga i Sv. Marija Magdalena, na Velebitu Baške Oštarije. Ugođaj će upotpuniti ugostiteljska i gastronomska ponuda restorana, kavana, caffe barova, slastičarnica i nadasve ljubaznost domaćina.Prirodne ljepote

Nacionalni park Plitvička jezera ubraja se u najljepše prirodne znamenitosti Europe. Nacionalni park prostire se na području od 29842 hektara, od čega na šume otpada 22308, vode 217, a na travnjake sa seoskim prostorima 6957 hektara.  Od 1979 godine  Plitvička jezera zaslužuju status dobra prirodne svjetske baštine, prvenstveno na osnovu neometanog stvaranja sedre i hidrološkog sustava i zadovoljavaju sve  kriterije za uvrštavanje na Listu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO.link: www.np-plitvicka-jezera.hr
Nacionalni park Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita, neposredno iznad naselja Marasovići, do zone najviših planinskih vrhova (Vaganski vrh, Babin vrh, Sveto brdo) – između 15°23' i 15°35' istočne geografske dužine te između 44°18' i 44°25' sjeverne geografske širine.
Obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita, te širi okolni prostor. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda.


link: www.paklenica.hr

Velebit - Park prirode

link : http://www.pp-velebit.hr/index.php/en/

Uvala Zavratnica


Pag


Rab


______________________________________________________________________________

Velebitsko utočište za mlade medvjede Kuterevo 


link:http://www.kuterevo-medvjedi.org/

*** Tea Apartmani ***  cesaricaapartments@gmail.com :   + 385 95 5883 940 * Cesarica ***